Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de Yeni Görevine Başladı

 Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de Yeni Görevine Başladı
Okunuyor Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de Yeni Görevine Başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeni görev yeri olan Somali’ye ulaştığını duyurdu. Oruç Reis, ruhsatlandırılmış üç deniz yetki alanında petrol ve doğalgaz sismik çalışmaları gerçekleştirecek. Faaliyetlerin yaklaşık yedi ay sürmesi planlanırken, gemi bu süre zarfında hem doğalgaz hem de petrol verileri toplayacak.

Mart ayında Somali ile imzalanan “Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı” çerçevesinde görevlendirilen Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşmış durumda. Bakan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Oruç Reis, kıtaları aşan yolculuğunu tamamlayarak görev yerine ulaştı. Yerli ve milli sismik araştırma gemimizi bugün Somali’de karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gemi, ruhsatı alınmış alanlarda sismik araştırma yaparak önemli veriler toplayacak. Elde edilen veriler, Ankara’da analiz edildikten sonra belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmalarına geçilecek. Somali’nin açıklarında önemli petrol yataklarının bulunduğu tahmin ediliyor. 1945’ten bu yana süren petrol arama çalışmaları, ülkedeki jeolojik yapı ve geçmişte yapılan araştırmalarla birlikte, sular altında en az 2,7 milyar varillik bir petrol rezervinin varlığını işaret ediyor. Ayrıca, İngiliz Spectrum Geo şirketiyle yapılan anlaşma sonrasında, 2015 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde, 30 milyar varillik ek petrol potansiyeli keşfedilmiş durumda.

 

 

 

Kaynak: https://www.ensonhaber.com

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın