Hamas Lideri İsmail Heniyye, Tahran’da Düzenlenen Saldırıda Hayatını Kaybetti

 Hamas Lideri İsmail Heniyye, Tahran’da Düzenlenen Saldırıda Hayatını Kaybetti
Okunuyor Hamas Lideri İsmail Heniyye, Tahran’da Düzenlenen Saldırıda Hayatını Kaybetti

İran’ın başkenti Tahran’da, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin kaldığı konuta düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği bildirildi. İran devlet televizyonuna göre, saldırı sonucunda Heniyye’nin yanı sıra bir koruması da ölmüş durumda.

Hamas, Heniyye’nin ölümünü doğruladı ve liderlerinin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın görev teslim törenine katılmak üzere Tahran’da bulunduğunu belirtti. Hamas’a göre, Heniyye, tören sonrası konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetti.

İsrail ordusu olay hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Beyaz Saray, Heniyye’nin İran’daki ölüm haberlerini aldıklarını ancak detaylı bilgi vermekten kaçındıklarını duyurdu.

İsmail Heniyye, 1963 yılında Gazze Şeridi’nde doğdu. 1989 yılında I. İntifada sırasında tutuklandı ve 1992’de serbest bırakıldıktan sonra Lübnan’a sürüldü. 1999-2004 yılları arasında Hamas Genel Sekreteri Şeyh Ahmet Yasin’in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 2006 yılında Filistin Başbakanı oldu ve 2007’de görevden alındı, ancak Hamas yönetimi bu kararı reddetti ve Heniyye’nin hükümette kalmasını sağladı.

10 Nisan’da İsrail ordusunun düzenlediği bir saldırıda Heniyye’nin ailesinden 3 oğlu ve 4 torunu hayatını kaybetmişti. Heniyye, çocuklarının hayatlarını Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için feda ettiklerini ifade etmişti. Heniyye, son olarak Hamas Siyasi Büro Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın