Bitlis’in Altın Ödüllü Karakovan Balında Hasat Zamanı: Rekolte ve Kalite Zirvede

 Bitlis’in Altın Ödüllü Karakovan Balında Hasat Zamanı: Rekolte ve Kalite Zirvede
Okunuyor Bitlis’in Altın Ödüllü Karakovan Balında Hasat Zamanı: Rekolte ve Kalite Zirvede

Bitlis’te Karakovan Balında Hasat Zamanı: Rekolte ve Kalite Zirvede

Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarında beslenen arılar, binlerce bitkiden topladıkları özlerle organik karakovan balını üretti. 2 bin 500 rakımlı yaylalarda yetişen bu değerli balda hasat dönemi başladı. Kıraç arazilerin ve zengin endemik bitki örtüsünün sunduğu doğal koşullar, Bitlis’i arıcılıkta önemli bir merkez haline getiriyor.

Altın Ödüllü Bal

Bitlis’te üretilen karakovan balı, uluslararası yarışmalarda birden fazla kez altın madalya kazanarak kalitesini kanıtladı. Bölgedeki arıcılar, bal severlerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirtiyor. Söğüt dallarından yapılan ve kil ile gübreyle sıvanan geleneksel kovanlarda üretilen bu bal, lezzeti ve kalitesiyle dikkat çekiyor.

Türkiye’nin En Geç Hasadı Bitlis’te Yapılıyor

Ekim ve kasım aylarında yapılan hasat, soğuk hava nedeniyle balın kalitesini artırıyor. Türkiye’de en geç hasadın yapıldığı illerden biri olan Bitlis’te üretilen bal, kilogram fiyatı 1.500 ile 2.000 lira arasında değişen yüksek değeriyle de öne çıkıyor. Yüksek rakımlı yaylalarda ilkbaharda bırakılan kovanlar, bu yıl bol ürün verdi.

Kaliteli Balın Sırrı: Prolin Değeri Yüksek

Arıcılığın babadan oğula aktarıldığı Bitlisli üreticilerden Güven Güngördü, zorlu koşullarda verdikleri emeğin karşılığını aldıklarını belirtti. Güngördü, “Bu yıl karakovan ballarımızda rekolte yüksek. Kovan başına 7-8 kilo bal alıyoruz. Daha önce bu rakam 3-5 kilo arasındaydı,” dedi. Ürettikleri balın prolin değerinin yüksek olmasının da kaliteyi artırdığını ifade eden Güngördü, kıraç arazilerin arıcılığa uygun olduğunu vurguladı.

Bitlis Balı Yarışmalarda Parlıyor

Bölgedeki arıcıların katıldığı her yarışmadan ödülle döndüğünü belirten üreticiler, bu başarıların Bitlis balının tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade ediyor. Bitlis’in zengin florasından beslenen arılar sayesinde bu yıl verimli bir hasat bekleniyor.

 

 

Kaynak: https://www.ensonhaber.com

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın