Türkiye’nin F-35 Programına Dönüşü Yolda mı? Yunanistan’dan Endişeli Tepkiler

 Türkiye’nin F-35 Programına Dönüşü Yolda mı? Yunanistan’dan Endişeli Tepkiler
Okunuyor Türkiye’nin F-35 Programına Dönüşü Yolda mı? Yunanistan’dan Endişeli Tepkiler

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini devre dışı bırakması halinde, ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programına geri alabileceği öne sürüldü. Yunan Kathimerini Gazetesi’nin iddialarına göre, Ankara ile Washington arasında son dönemde yaşanan yoğun diplomasi trafiği, bu olasılığı gündeme taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşması ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açıklamaları, Türkiye’nin CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve F-35 programına dönüş çabalarını yeniden vurguladı. Fidan, S-400’ler için “yaratıcı bir formül” arandığını ifade etti.

ABD’li yetkililerin önerileri arasında, S-400’lerin ya ABD’ye teslim edilmesi ya da İncirlik Üssü’nün ABD kontrolündeki kısmına aktarılması bulunuyor. Ancak Türkiye’nin bu teklife olumlu yanıt vermediği ve müzakerelerin sürdüğü iddia ediliyor.

Bu gelişmeler, Yunanistan’da kaygıyla karşılandı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, 5 Eylül’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin silahlanma yarışında öne geçebileceği endişesini dile getirdi. Ayrıca, ABD’deki Yunan lobisi de Türkiye’nin Amerikan yapımı silahları, müttefiklerine karşı kullanma potansiyelinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, Türkiye’ye F-35 satılmaması yönünde çağrılarda bulundu.

Türkiye, 2002 yılında F-35 programına katıldı ve 2018’de ilk savaş uçağını teslim aldı. Ancak 2019 yılında Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkardı ve CAATSA yaptırımlarını uygulamaya başladı.

Türkiye’nin S-400 meselesini çözmesi durumunda, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve F-35 programına geri dönüşü mümkün olabilir. Bu gelişmeler, bölgedeki güç dengesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın