2050’de Erkekleri Büyük Bir Risk Bekliyor: Artış Yüzde 93!

 2050’de Erkekleri Büyük Bir Risk Bekliyor: Artış Yüzde 93!
Okunuyor 2050’de Erkekleri Büyük Bir Risk Bekliyor: Artış Yüzde 93!

2050’ye Kadar Erkeklerde Kanserle İlgili Endişe Verici Artış Bekleniyor

Amerikan Kanser Derneği’nin “Kanser” dergisinde yayımlanan son araştırmalara göre, 2022 ile 2050 yılları arasında erkeklerde kanser vakalarının yüzde 84 oranında artması ve kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 93 oranında yükselmesi öngörülüyor.

Bu ciddi artışın arkasında erkeklerin, kadınlara kıyasla daha fazla sigara ve alkol tüketmeleri, işyerlerinde daha sık kanserojen maddelere maruz kalmaları ve kanserin erken teşhisine yönelik önlemleri daha az dikkate almaları gibi faktörler bulunuyor. Uzmanlar, 2050 yılına gelindiğinde en yaygın kanser türünün akciğer kanseri olacağı tahmininde bulunuyor.

Araştırmada, sigara içmeyen bireylerin kansere yakalanma riskinin sigara içenlerden çok daha düşük olduğu belirtiliyor. Erken teşhis ve düzenli taramaların önemine vurgu yapılırken, özellikle yaşlı erkeklerin bu testleri aksatmamaları tavsiye ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı diğer bir çalışmada ise, 2050 yılı itibarıyla dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 77 oranında artacağı öngörülüyor. DSÖ, bu artışın temel nedenleri arasında yaşlanan nüfus, hava kirliliği, tütün ve alkol kullanımı ile obeziteyi sıralıyor.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın